Teksten, schrijfcoaching en -training

De Schrijfster

Kom los van je worsteling met schrijven

Persoonlijke coaching voor als je wilt leren om meer in een flow te schrijven, met minder ‘strijd’ en zonder drempels waar je steeds overheen moet. Voor ondernemers, onderzoekers en ieder ander die schrijft voor zijn of haar werk.

Op deze pagina: informatie over het traject Minder worstelen met schrijven, maar eerst inzicht in het schrijfproces en waarom het helemaal niet gek is als schrijven niet goed lukt. 

Je zou willen dat schrijven vloeiender ging, in een flow, met meer plezier.

Kun je niet wat tips en trucs krijgen om die flow te pakken te krijgen en te putten uit je eigen schrijfbron, zodat schrijven wat minder moeite en energie kost?

Ja, dat kan. Maar ik vermoed maar zo dat een paar tips niet voldoende zijn.

Tips en trucs verminderen namelijk wel symptomen, maar laten onderliggende oorzaken in tact. Pas als je zicht hebt op de onderliggende oorzaken pak je de worsteling die jij ervaart met schrijven werkelijk aan.

Wat maakt dat schrijven vaak zo moeizaam gaat? Eigenlijk bij iedereen?

Schrijven lijkt een simpele vaardigheid, iets wat toch iedereen kan?

Dat ligt iets genuanceerder.

Ik vergelijk schrijven wel eens met een grote machine die aan het werk is, vol radertjes en tandwielen die allemaal in elkaar grijpen. Pas als elk van die tandwielen en radertjes goed functioneert, kan de machine een tekst produceren, die logisch en gestructureerd is, die jij met plezier schrijft en waar jij ook nog eens tevreden over bent.

Schrijven is namelijk een taak die veel van ons en onze hersenen vergt. In ieder geval moet je er al je aandacht bij hebben.

Daar komt bij dat verschillende hersendelen erbij betrokken zijn, zoals je spraak, je geheugen, je motoriek en zelfs je emoties. Al die hersendelen kun je zien als die radertjes en tandwielen in de machine, die zonder weerstand in elkaar moeten grijpen.

Schrijven is bovendien een taak die we moeten aanleren. Je wordt niet geboren met het vermogen vanzelf te gaan schrijven, zoals je wel ‘vanzelf’ leert praten.

Juist in dat aanleren van goed schrijven kan er veel misgaan, waardoor schrijven voor jou als volwassene minder prettig is dan zou kunnen

Zie je jezelf als klein ukkie naar de basisschool gaan? Je eerste plek van vele waar je leert over hoe je hoort te schrijven, wat wel mag en wat niet mag. Je hele leven lang.

Je ervaart frustraties, hoort aan wat je leraren, ouders, collega’s tegen je zeggen over je schrijfkwaliteiten. Je incorporeert heel veel regels, zinnige regels maar ook onzinnige of tegenstrijdige. Je leert ook dingen niet, je leraar legt het niet goed uit of het klopt niet wat hij zegt.

Alles stop je in je schrijfmachine. De regels, de tegenstrijdige adviezen en de feedback die jij krijgt op wat je schrijft en hoe je schrijft. De opbouwende reacties, de negatieve kritiek en de meningen, niet alleen over hoe je schrijft, maar ook over jou als persoon.

Een haperende schrijfmachine, die herijkt moet worden

Zie je jouw schrijfmachine voor je? Een prachtige machine, maar wel een waar zand tussen de tandwielen is geslopen of waar tandwielen ontbreken.

Jij wist niet eens dat die machine bestond, dus weet je ook niet dat hij niet goed werkt en dat het tijd is hem te repareren.

Zo staat het er voor bij heel veel mensen en waarschijnlijk ook bij jou. Logisch dus dat het vaak een zware opgave is om te schrijven. En het is ook helemaal niet gek als een paar tips en trucs je onvoldoende helpen.


‘De spanning voor het schrijven is helemaal weg’

Elke keer als ik moest schrijven dacht ik shit, shit, ik moet schrijven. Die spanning vooraf is helemaal weg. Dat is het allerbelangrijkste wat ik geleerd heb in de schrijfcoaching.

 Ik denk er nu niet meer bij na als ik moet schrijven. En doordat de spanning weg is, gaat het schrijven ook  beter. Ik weet wel dat er moeilijke momenten met schrijven komen, maar dan heb ik bagage, ik weet hoe ik het aan moet pakken, ik weet hoe ik ermee om moet gaan en daar val ik dan gewoon op terug.

In Océ-termen zeg ik: het was een nuttige cursus, ik heb veel geleerd en ik kan het direct in praktijk brengen.

Samengevat:

 • Belangrijkste resultaat is dat mijn angst, spanning om te schrijven weg is.
 • De schrijfblokkade is weg omdat ik weet dat het gaat lukken, het is geen blok meer aan m’n been
 • Tijdwinst, geen eindeloze worsteling meer om m’n gedachtes op papier te krijgen.
 • Ik vind schrijven nu – soms – leuk om te doen.
 • Ik kan een prettig (logisch) leesbare tekst schrijven en de boodschap goed aan de lezer overbrengen.

Herman van der Meijs, Océ-Technologies


Traject  Los van je worsteling met schrijven

In de persoonlijke coaching gaan we jouw schrijfmachine ontleden. We gaan op zoek naar waar het bij jou in het schrijfproces stokt.

Soms is dat inzicht al voldoende om makkelijker te kunnen schrijven.

Soms is er meer nodig.

Bijvoorbeeld:

 • Een voor jou effectief schrijfproces ontwikkelen. Schrijven bestaat uit vele fases die je in korte of langere tijd doorloopt, soms opeenvolgend soms door elkaar. Voor ieder loopt dat anders. Het kan zijn dat je huidige schrijfproces voor jou niet werkt en dat je hulp nodig hebt om het wél effectief te krijgen .
 • Handvatten leren kennen die werken in de situaties waar jij tegenaan loopt.
 • Zo omgaan met de gedachten, overtuigingen en regels die jou belemmeren, dat je er minder last van hebt bij het schrijven. Daarvoor gebruik ik technieken uit mindfulness/meditatie-achtige setting, waaronder de Innerlijke Reis of Journey, waarvoor ik gecertificeerd ben.

Vaak werken we met een combinatie van bovenstaande punten.

We beginnen in ieder geval met een analyse van jouw situatie en werken van daaruit toe naar manieren die je helpen om beter om te gaan met datgene waar jij specifiek tegen aanloopt.

Ik werk zowel via online afspraken als met live sessies. Net wat het meest effectief is.

Wat kost zo’n traject?

Het hangt af van waar jij op dit moment staat en hoeveel zand er tussen jouw tandwielen is geslopen.

Om toch een idee te  geven, plan ik graag een telefonische afspraak met je in om door te spreken waar jij tegenaan loopt en wat je globaal kunt verwachten.

Wat heb je aan zo’n persoonlijk traject?

 •  Je ontdekt wat er speelt als jij vastloopt of opziet tegen het schrijven. Dit inzicht maakt dat je in ieder geval weet wat bij jou helpt om vlotter te kunnen schrijven.
 • Je weerstand tegen schrijven wordt minder, je gaat er minder tegen opzien en het misschien zelfs wel leuk vinden.
 • Je leert de gedachten, overtuigingen, beelden en emoties (her)kennen die jou het schrijven moeilijk maken en je ontdekt manieren om daar zo mee om te gaan dat je toch gaat schrijven of ermee doorgaat.
 • Je leert meer over het schrijfproces en wat je kunt doen op schrijfvlak om die tekst af te krijgen als het even wat minder gaat.

Wil je meer weten?

Maak een telefonische afspraak met me. Geheel vrijblijvend.

Ik neem graag met je door wat bij jou speelt en of dit traject wat voor je is.

Wat houdt zo’n gesprek in? Ik stel vooral veel vragen en jij stelt jouw vragen. Als je dit traject overweegt – en we hebben een klik – dan vertel ik je wat het gaat kosten en wat je daarvoor krijgt.

Ik push je niet, stel alleen vragen die jou helpen de beslissing te nemen, waarna jij alle tijd hebt om erover na te denken. Jij hebt het meeste aan zo’n traject als je gemotiveerd bent en dan vind ik het ook het prettigst om jou te begeleiden.

Bel me of mail me voor een telefonische afspraak: 0318 431856, Leonore@deschrijfster.nl.

Vragen

Online sessies, kan dat wel, is dat niet veel te afstandelijk?

Mijn ervaring is dat het heel goed gaat. Het is gemakkelijk omdat je geen reistijd hebt en dus overal in Nederland of België (of daarbuiten) coaching kunt krijgen.

Zorg wel dat je een plek hebt waar je rustig kunt zitten en dat je een goede internetverbinding hebt.

Moet ik ook schrijven tijdens het traject?

Ja, dat zit er wel bij, want uiteindelijk wil je toch dat schrijven gemakkelijker gaat en gaan we dat ook, langzaam, opbouwen. Maar we beginnen daar niet mee, dus maak je niet ongerust als jij nu al onrustig wordt als je aan schrijven denkt. En als je moet schrijven, dan gaat dat stap voor stap, zodat de spanning niet te groot wordt.

Schrijven lukt me meestal wel, maar als ik klaar ben dan laat ik mijn tekst eindeloos liggen. Helpt dit traject daar ook bij?

Ja, zeker. Ook al heb je je tekst af en is het schrijven formeel klaar, iets houd je kennelijk tegen om hem te publiceren.

Is dit voor jou het geval dan gaan we in het traject in op waar dat door komt en hoe je daarmee zo kunt omgaan dat je er niet of minder last van hebt.

Hoe lang duurt zo’n traject?

Dat hangt ervan af waar jij op dit moment staat en waar je naartoe wil.

Het is in ieder geval geen ‘quick fix’ waar je in één sessie vanaf bent.

Ik vraag me af of mijn problemen met schrijven wel zo erg dat ik er hulp bij nodig heb. 

Ik kan me  voorstellen dat je je dat afvraagt. Het is heel normaal om te twijfelen aan de ernst van iets als je op het punt staat een stap te zetten. Wellicht helpt het je om eerst in beeld te brengen waar je zoal moeite mee hebt. Daarvoor heb ik een vragenlijst ontwikkeld, die je zo kunt invullen. Ik heb hem, met een knipoog, Welk type schrijfblokkeerder ben jij?


‘Nu durf ik mijn blogs te publiceren’

Maryse-Versteeg-Nieuwenhuiz1Het traject van Leonore ‘los van je worsteling met schrijven’ heb ik als een cadeau ervaren! Zij heeft mij inzicht gegeven hoe ik mijn belemmerende overtuigingen en gedachten los kan laten.

Ze begeleidt dit proces op een mooie en zachte wijze. De oefeningen zijn krachtig, het is daarom fijn dat de opgenomen oefeningen nogmaals te bekijken zijn.  Leonore heeft mij gestimuleerd kleine stapjes te nemen en mijzelf toestemming te geven om te schrijven. Dit heeft als resultaat dat ik nu mijn blogs durf te publiceren op mijn website: mavintraining.

Maryse Versteeg – Nieuwenhuizen


‘Ik ben zelfs enthousiast geworden om te schrijven’

Ageeth Jak

Het was niet mijn keuze om te gaan bloggen. Ze vroegen me, voor 26 blogs per jaar.

 Er waren periodes dat het echt niet ging. Iedere keer opnieuw die twijfel, omdat ik vond dat wat ik had geschreven niet goed genoeg was. Ik bleef schrappen, schrijven, teruglezen en weer schrappen. De tijd die me dat kostte… En zoveel energie. En aan het eind van de dag dat gevoel van falen: weer een dag niets gedaan.

 Voor mijn gevoel kon de hele wereld beter schrijven dan ik. Regelmatig dacht ik: ‘ik kan het gewoon niet. Je hebt lezers en schrijvers en ik ben een lezer’.

 Zo nu en dan overwoog ik om te stoppen met schrijven. Ik wilde niet meer die continue strijd.

 Dat is over.

  Los van je worsteling met schrijven heeft me een enorm gevoel van vrijheid gegeven. Nu denk ik: als iemand niet leuk vindt wat ik schrijf, jammer dan. Daardoor schrijf ik veel makkelijker en ik heb nu ook tools om makkelijker te schrijven.

 Ja, ik heb veel meer vertrouwen in mezelf. Ben zelfs enthousiast geworden om te schrijven. Het is echt omgebogen!

 Dat ligt voor een groot deel aan Leonore. In op het oog simpele oefeningen, weet zij je werkelijke blokkades bloot te leggen. Inzicht te geven in wat er bij jou speelt. 

 Bovendien weet zij een veilige sfeer te creëren waardoor je je durft te uiten.

 Ze haalt naar boven wat jij aan kracht in je hebt, waardoor ze mensen het vertrouwen geeft dat ze het in zich hebben om te schrijven. Zelfs online. Het maakt niet eens uit dat er een beeldscherm tussen zit. 

 Ageeth Jak, www.goodstoremember.nl

 


 

‘Schrijven is luchtiger geworden’

Maria Hens

 Voor mij was schrijven eindeloos zoeken naar woorden, honderdduizend keer herbeginnen en dan uiteindelijk helemaal niet meer verder gaan met schrijven. Eén grote worsteling.

 Bijvoorbeeld, als er weer een nieuwsbrief uit moet. Dan vroeg ik mijn man om een ontwerp te maken van de nieuwsbrief, maar dat vond ik dan niet goed, niet persoonlijk genoeg en te veel vreemde woorden.

 Ga ik zelf zitten herschrijven, maar omdat dat dan niet lukt, pak ik toch weer de stukken van mijn man en vind die eigenlijk niet zo slecht. Ik kan het zelf niet beter.

 Zit ik weer een uur of langer te worstelen, geef mezelf op mijn kop omdat het allemaal zo lang duurt en de nieuwsbrief nu echt de deur uit moet. Doodop en nog niets op papier. Volgende dag: toch maar versturen, anders zijn de workshops al voorbij voor de nieuwsbrief de deur uit is. Op deze manier was ik er vaak 14 dagen mee bezig.

 Door de training Los van de worsteling met schrijven, is schrijven luchtiger geworden. Ik mag de woorden laten rijpen in mijn hoofd en heb toestemming van mezelf gekregen om te worstelen. Daardoor is er een hoop stress af. Mijn nieuwsbrief schrijf ik nu eerst in grote lijnen, hoef ik niet eerst aan mijn man te vragen. En ik blijf meer bij mezelf, denk niet langer ‘ik kan het niet’.

 Blokkeren met schrijven is namelijk niet alleen het schrijven zelf. Het gaat ook om wat je erbij denkt, wat je doet en voelt. Leonore is in staat om dat allemaal open te trekken.

 Maria Hens, www.de-engelentuin.be